Tevékenységek

Saját védett területek kezelése
 
A nemzeti parkhoz hasonlóan a Közalapítvány is rendelkezik néhány természetvédelmi szempontból értékes területtel, melyeket a Tájvédelmi Körzet nem tudott oltalmába venni. Ilyen a Tápióbicske és Pánd határában lévő vadvirágos Sajgó, mely a vidékünkre egykor jellemző löszgyepes domboldalak egyik fennmaradt képviselője, valamint Erdőszőlőn egy nagyobb kiterjedésű, 50 hektáros homokbuckás területet, ahol az eredeti őshonos növényzet, a homoki tölgyes-nyáras ligeterdők helyreállítását szeretnénk megvalósítani. Mindkét terület határán a Közalapítvány táblája figyelmezteti az arra járókat a védettségre.
      Harmadik területünk a Göbölyjárás szívében található gyönyörű láprét, melyet tavasszal a ritka szibériai nőszirom, a fehér zászpa, és még számos védett növény borít. Ez a terület az alapítvány védelme mellett a Tájvédelmi Körzet oltalmát is élvezi. Az itt látható természeti értékek bemutatására készítette el a Közalapítvány 2003-ban a Nőszirom tanösvényt, mely a láprét és a szomszédos homokbuckák élővilágát mutatja be.
 
Természeti értékek bemutatása
 
A Közalapítvány alapításától kezdve kiemelten kezeli a környezet- és természetvédelmi szemléletformálás feladatait, a térség természeti értékeinek mind szélesebb körű megismertetését. E cél elérése érdekében számos kiadványt jelentett meg az elmúlt években, tanösvényeket létesített több településen ill. közreműködött azok létrehozásában, előadásokat, túravezetéseket tart a térség védett területein és tanösvényein.
 
   A bemutatás terén hatalmas lépést jelentett a farmosi Vízparti Élet Háza Természetvédelmi Oktatóközpont létrehozása 2006-ban, mely egy helyen mutatja be a Tápió-vidék természeti értékeit egy nagyszabású kiállítás keretében. A ház megnyitása óta jelentősen fellendült a térségbe látogató turisták száma és ismertebbé vált a Tápió-vidék. 
 
      A másik nagy lépés a göbölyjárási Boros Ádámm Ifjúsági Szállás átadása volt, mely lehetővé tette, hogy az ide látogató csoportok akár több napot is eltölthessenek a térségben. A szállás az alapítvány nyári táborainak és erdei iskolájának ad otthont 2012 óta.
 
Natúrpark projekt
 
Alapítványunk legújabb nagy projketje a Tápió-vidék Natúrpark létrehozása a térség önkormányzataival, vállalkozóival és civil szervezeteivel együttműködve. A projektről részletesen a Natúrpark címszó allat olvashatsz.