Natúrpark a Tápió-vidéken

A Tápió Közalapítvány, mint az egész térségben tevékenykedő természetvédelmi szervezet natúrpark létrehozását tervezi a Tápió-vidéken a helyi önkormányzatokkal, civil szervezetekkel és vállalkozásokkal együttműködve. Az alábbiakban egy rövid összefoglalást olvashatnak a natúrparkokról és a tápió-vidéki elképzelésekről.

 

Letölthető szakmai háttértanulmány a Tápió Natúrpark létrehozásához.

A tanulmány mellékletei: 1-13; 14-25.; Fotóalbum

 

 

Mi a natúrpark?

 

Lehet, hogy sokak számára új a natúrpark fogalom, pedig Nyugat-Európában már több, mint 50 éve működnek natúrparkok a táj- és kulturális örökség védelem érdekében. Magyarországon pedig 1997 óta alakulnak natúrparkok az ország különböző részein, melyek közül ezidáig kilencet (pl. Írottkő, Vértes, Cserhát, stb.) ismertek el hivatalosan, valamint több kezdeményezés van folyamatosan születőben.

 

A natúrparkok sokak által úgy ismertek, mint természeti és kulturális értékekben, látnivalókban gazdag kirándulóhelyek, az ökoturizmus célpontjai, melyek az emberek felüdülését, kikapcsolódását szolgálják. Kívülről valóban ez látszik elsőként, de ennél sokkal többek is egyben, főként, ha az ott élők szemszögéből nézzük.

 

Fontos leszögezni, hogy a natúrpark nem azonos a nemzeti parkkal és a Natura 2000 területekkel, hanem egy egészen más kategória. Alapvetően ez is terület alapú szerveződés, melynek magját értékes természeti területek alkotják, de sokkal inkább szól a helyi közösségek együttműködéséről, összefogásáról, melyek meg akarják őrizni természeti, táji és kulturális örökségüket, miközben azokat az ott élő emberek érdekében hasznosítják is. Egy alulról jövő kezdeményezés, amelynek éppúgy részesei a helyi önkormányzatok, vállalkozások, civil szervezetek, mint a helyi termelők és az itt élő emberek. Egy az egész tájra kiterjedő együttműködés a térség fenntartható fejlesztése érdekében. Részletesebben

 

Natúrpark létrehozása a Tápió-vidéken

 

A Tápió-vidék adottságait tekintve Pest megyének egy természeti értékekben gazdag kistája, számos védett növény- és állatfajjal és sokszínű élőhelyekkel. Területéből 4500 ha az országosan védett Tápió-Hajta Vidéke Tájvédelmi Körzethez tartozik, mely 12 kisebb-nagyobb mozaikban helyezkedik el a térségben. Emellett számos Natura 2000-es és helyi védett terület is gazdagítja vidékünket. Az elmúlt 15 évben a nemzeti park, az önkormányzatok és a civilek számos tanösvényt és látogatóhelyet hoztak létre  természeti és kulturális értékeink bemutatására. Van egy országos hírű Blaskovich Múzeumunk, Kincsem Lovasparkunk, több településen létesültek falumúzeumok, tájházak. Farmoson 2006 óta működik a Tápió-vidék természeti értékeit bemutató Természetvédelmi Oktatóközpont. Nálunk rendezik meg a az országos hírű bicskei csatát, a kátai tánctalálkozót és szinte minden település kitalálta már a maga fesztiválját. Falvainkban még működnek hagyományőrző egyesületek, ének-, zenekarok, táncegyüttesek, melyek kulturális örökségünket mentik át a következő generációknak, és minden településen működik valamilyen aktív helyi közösség (civil szervezet, baráti kör, egyházi közösség, stb), mely a község-város életét mozgatja. A térség előnyös adottsága, hogy három gyógyfürdővel (Nagykáta, Tápiószentmárton, Tóalmás) is rendelkezünk, melyek így is sok vendéget vonzanak. Számos település határában találhatók jól működő horgásztavak, melyek egyben szép kirándulóhelyek is, valamint a lovas turizmusnak is vannak már hagyományai.

 

Mindezen értékeink megőrzésére és hasznosítására kiváló lehetőséget nyújt a natúrpark keretrendszere, melynek megvalósítása a Tápió-vidéken is lehetséges. Terveink szerint a projektet 21 település bevonásával szeretnénk megvalósítani Mendétől egészen Tápiógyörgyéig.

 

A natúrparkunk célja, hogy összefogja mindazon szereplőket, akik az ökoturizmusban, a fenntarható vidékfejlesztésben és az értékek megőrzésben tevékenykednek a Tápió-vidéken. Úgy, hogy egy közös megjelenési formát és képviseletet teremt, mellyel sokkal hatékonyabban tudja képviselni az itt élők érdekeit, akár az országos turisztikai piacon,  akár  pályázatokon. A natúrparkok egyik legfontosabb eleme az együttműködés és az egymásra épülő fejlesztések, melyben mindenki adottságai alapján járul hozzá a közös sikerhez.

 

Az eddig megtett lépések

 

A Közalapítvány munkatársai meglátogattak több hazánkban működő natúrparkot, és a szerzett tapasztalatok valamint a meglévő térségi elképzelések alapján összeállítottak egy projekttervet, melyet megküldtek a helyi önkormányzatoknak. Majd 2016. folyamán végigjárták az érdeklődő települések képviselő-testületeit, akik határozatokkal döntöttek arról, hogy részt kívánnak venni a projektben és településükkel csatlakozni kívánnak a születendő Tápió Natúrparkhoz.

 

A Tápió Közalapítvány, mint a projekt megválasztott munkaszervezete, a nyár folymamán egyeztetett a Földművelésügyi Minisztériummal, a Magyar Natúrpark Szövetséggel, és megkezdte a natúrpark cím megszerzéséhez szükséges háttértanulmány elkészítését.

 

Október-november folyamán találkozókat szerveztünk a Tápió-vidék 3 mikrotérségében (Sülysápon, Nagykátán és Tápiószelén) ahová meghívtuk a környék polgármestereit, a civil szervezetek képviselőit, a helyi termelőket, kézműveseket és mindazokat, akik az ökoturizmus valamely területén (szállásadók, vendéglátók, bemutatóhelyek üzemeltetői) tevékenykednek, ahol egyeztettünk a jövőbeni tervekről, fejlesztési elképzelésekről.

 

A találkozókon bemutattuk a helyi natúrparkkal kapcsolatos elképzeléseket és fejleményeket, valamint egy fórumbeszélgetés keretében beszélgettünk a civil szervezetek, helyi termelők, kézművesek, vendéglátósok előtt álló lehetőségekről a natúrpark keretében.

 

Év végén minden érintett önkormányzatnak megküldtünk egy lakossági tájékoztatót a 2016. évi fejleményekről és magáról a natúrpark kezdeményezésről, melyet a települések honlapjain és a helyi lapokban olvashatnak el.

 

2017. tavaszi félévben a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Tanszékének végzős hallagtói több hónapos kutatómunkát végeztek a térségben, hogy szaktudásukkal ők is segítsenek minket a natúrpark létrehozásában. A kutatások célja az volt, hogy minél részletesebb képet kapjunk a Tápió-vidék természeti-kulturális örökségéről, az itt működő vállalkozásokról, szolgáltatókról, helyi termelőkről és a településeken működő aktív közösségekről. Ezen felül az összegyűjtött információk alapján javaslatokat fogalmaztak meg a térség fejlesztésére a gazdasági élettől az örökségvédelemig a natúrpark mind hatékonyabb működése érdekében. A féléves munka zárásaként májusban egy egész hetet töltöttek a térségben, melynek során egyéni kutatásokat végeztek különböző témákban, és számos interjút készítettek helyi szolgáltatókkal, termelőkkel és civil szervezetek képviselőivel.

 

A SZIE álatl elkészült tanulmány innen tölthető le.

 

 

A Tápió Natúrpark létrehozásának fejleményeiről és a natúrparki eseményekről facebookoldalunkon is tájékozódhat.

 

Legutóbbi fejlemények

 

2018-ban a helyi LEADER pályázati kiírásokra beadtuk azokat a közös, az egész térségre kiterjedő projekteket (natúrpark honlap, térkép, zöldút hálózat, információs táblarendszer, térségi imázsfilm, közös kiadványok, stb),  melyek szükségesek a natúrpark beindításához, és kérvényeztük a minisztériumtól a natúrpark név használatát. Optimális esetben még ez évben elnyerhetjük a natúpark címet. A Tápió Natúrpark létrehozásához szükséges együttműködési megállpadást végül a következő 18 település vezetői írták alá: Sülysáp, Káva, Kóka, Úri, Gomba, Bénye, Pánd, Tápiószecső, Tápióság, Tápióbicske, Nagykáta,Tóalmás, Szentlőrinckáta, Farmos, Tápiószele, Tápiószentmárton, Tápiószőlős és  Tápiógyörgye. Reméljük, hogy pályázatunk ügyében mihamarabb pozitív döntés születik.

 

A hazánkban már működő natúrparkokról és általánosan a natúrparkról sok hasznos információt talál a Magyar Natúrpark Szövetség honlapján.

 

Friss híreinkért látogasson el a Tápió Natúrpark facebook oldalára, ahol naprakészen követheti a natúrparkkal kapcsolatos híreket, eseményeket!

 

Amennyiben nem vett részt a fórumokon, de szervezetével szeretne kapcsolódni a natúrparkhoz, kérjük kitöltve küldje vissza ezt az adatlapot.

 

Köszönjük megtisztelő figyelmét, legyen Ön is a partnerünk!

 

További információk a Natúrpark-projektről:

 

Antalicz Csaba: 06-20-257-6670

E-mail: info@hajtapartja.hu

 

Ha kérdése van, írjon vagy hívjon minket!